Η Honda γιορτάζει τα 25 χρόνια παρουσίας του Civic Type R στην αγορά

Η Honda γιορτάζει τα 25 χρόνια παρουσίας του Civic Type R στην αγορά
September 1, 2022 By Digital Cars

Πριν από 25 χρόνια η Honda παρουσίασε για πρώτη φορά την έκδοση του Civic με τον κωδικό Type R. Μια έκδοση υψηλών προδιαγραφών με αγωνιστικά γονίδια που ξαναέγραψε τους κανόνες για τον ορισμό ενός hot hatch. Μετά από έξι γενεές το Civic Type R συνεχίζει να εξελίσσεται προσφέροντας μοναδικές συγκινήσεις τόσο σε καθημερινή χρήση όσο και στην πίστα. Ο κωδικός Type R εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Honda NSX Type R του 1992 που ήταν διαθέσιμο σε εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε και στο Integra ενώ ακολούθησε πριν από 25 χρόνια και το Civic.

EK9 (1997-2000)

Το EK9 κυκλοφόρησε μόνο στην Ιαπωνική αγορά και είχε κορυφαίες προδιαγραφές, μεταξύ των οποίων έναν κατασκευασμένο στο χέρι κινητήρα 1.6L DOHC VTEC που απέδιδε εντυπωσιακή ισχύ 116bhp ανά λίτρο, ένα ελαφρύ αμάξωμα με ραφές συγκόλλησης που μείωσαν το συνολικό βάρος σε μόλις1050kg, σε συνδυασμό με ένα ελικοειδές διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης (LSD), και μοναδικά εξαρτήματα ανάρτησης που μεταμορφώνουν πλήρως την οδηγική εμπειρία. Απολαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές, το EK9 έδωσε το έναυσμα για την αναζήτηση του απόλυτου hatchback με κινητήρα μπροστά και κίνηση στους εμπρός τροχούς.

EP3 (2001 - 2005)

EP3 (2001 – 2005)

Ως αποτέλεσμα της τεράστιας επιτυχίας του πρώτου Civic Type R, η δεύτερη γενιά διατέθηκε σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ άλλων και λόγω της κατασκευής της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το νέο αυτοκίνητο εισήγαγε έναν ολοκαίνουργιο κινητήρα της σειράς DOHC i-VTEC ‘K’ με χωρητικότητα 2,0 λίτρων που επαναπροσδιόρισε τις ικανότητες των δίλιτρων κινητήρων με φυσική αναπνοή. Επίσης διέθετε αναβαθμισμένα φρένα, ένα ακριβές κιβώτιο έξι σχέσεων με πυκνή κλιμάκωση και ένα πλαίσιο που έκανε εκτεταμένη χρήση χάλυβα υψηλής αντοχής.

HONDA CELEBRATES 25 YEARS OF THE CIVIC TYPE R
HONDA CELEBRATES 25 YEARS OF THE CIVIC TYPE R

FN2/ FD2 (2007-2011)

Η τρίτη γενιά Civic Type R ήταν μοναδική υπό την έννοια ότι η Ευρωπαϊκή και η Ιαπωνική έκδοση διέφεραν σημαντικά. Στην Ευρώπη, διετέθη η hatchback έκδοση που βασίστηκε στο FN2, το οποίο διατήρησε τον επιτυχημένο δίλιτρο κινητήρα, αλλά εισήγαγε ένα νέο πλαίσιο, που μετατόπισε το ρεζερβουάρ καυσίμου κάτω από τα εμπρός καθίσματα για βελτίωση των εσωτερικών χώρων και της ευελιξίας. Οι Ιάπωνες, από την άλλη, είχαν στη διάθεσή τους το FD2 saloon, το οποίο προσέφερε μία ακόμα πιο εστιασμένη οδηγική εμπειρία.

FK2 (2015-2017)

HONDA CELEBRATES 25 YEARS OF THE CIVIC TYPE R
HONDA CELEBRATES 25 YEARS OF THE CIVIC TYPE R

Η μετάβαση στην υπερσυμπίεση ήταν αναπόφευκτη. Οι μηχανικοί της Honda εξέλιξαν τον υπετροφοδοτούμενο δίλιτρο κινητήρα K20C1 που προσέφερε 310 ίππους και είχε επιτάχυνση 0-100km/h σε μόλις 5,7 δευτερόλεπτα. Για να ελέγξει καλύτερα αυτή τη σημαντική αύξηση της ισχύος, η Honda παρουσίασε την ανάρτηση Dual Axis Strut Suspension σε συνδυασμό με ένα διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου torque-steering που συναντάται στα πολύ ισχυρά προσθιοκίνητα μοντέλα.

HONDA CELEBRATES 25 YEARS OF THE CIVIC TYPE R
HONDA CELEBRATES 25 YEARS OF THE CIVIC TYPE R

FK8 (2017-2022)

Με την άφιξή του, το 2017, το FK8 ενσάρκωνε την απόλυτη εξέλιξη του Civic Type R. Σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με το FK2, το νέο αυτοκίνητο απέκτησε μια σειρά από νέα μηχανικά χαρακτηριστικά, όπως προσαρμοζόμενα αμορτισέρ και περαιτέρω αναβαθμίσεις στον κινητήρα K20C1 που αύξησαν την ισχύ στους 320 ίππους. Το μοντέλο εισήγαγε επίσης στην όλη εξίσωση τον παράγοντα της κάθετης δύναμης προάγοντας ακόμα περισσότερο την ένταση της οδήγησης: το εξωτερικό αεροδυναμικό πακέτο λειτουργεί σε συνεργασία με ένα προηγμένο, σχεδόν επίπεδο δάπεδο, που συμβάλλει ενεργά στην αρνητική άντωση.

FL5 (2022-)

HONDA UNVEILS ALL-NEW CIVIC TYPE R
HONDA UNVEILS ALL-NEW CIVIC TYPE R

Η νέα γενιά του αυτοκινήτου εξελίσσεται, ωριμάζει και βελτιώνει τις τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί στο πέρασμα αρκετών γενιών. Και ενώ οι νέες τεχνολογίες και η βελτιωμένη αεροδυναμική βοήθησαν να ανέβει ο πήχης ψηλότερα για μία φορά ακόμα, η σχέση του με τη γενιά FD2 είναι εύκολα διακριτή με τις σταδιακές βελτιώσεις να έχουν δημιουργήσει το ταχύτερο, πιο ανταποδοτικό και εθιστικό Civic Type R που έχει κατασκευαστεί ποτέ.

error: Content is protected !!
Customer Service